samo NEKE OD AKTIVNOSTI UDRUGE

narodni običaji i glazba

Udruga (UIPNOG – “Potepuhi iz Zagreba”) proizašla je nakon višegodišnjeg djelovanja Glazbene družine “Potepuhi” koja je sebi postavila za cilj prikupljati stare (davno zaboravljene) pjesme i napjeve s prostora sjeverozapadne Hrvatske, obraditi ih, te ih ponovno snimiti i tako sačuvati od zaborava na novim medijima za pohranu glazbe.

Glazbena družina “Potepuhi” obradila je i tonski snimila (prije i nakon osnivanja Udruge) preko 60 pjesama i napjeva. Iste je podarila široj javnosti na 4 (četiri) nosača zvuka: 1. Lijepi si lijepi (2000.);  2. Zmisliš se kaj… (2004.); 3. Dobra večer ljudi svi (2005.) i 4. Hrvatski mix narodnih (2008.).

POTEPUHI iz Zagreba


Youtube

susedgradske jeseni

Manifestaciju “SUSEDGRADSKE JESENI” osmislila je i od 2005. u kontinuitetu do 2015. organizirala Udruga “Potepuhi iz Zagreba”. Manifestacija je imala za cilj jednom godišnje (krajem rujna ili početkom listopada) okupiti sva kulturna društva, udruge i klubove te pojedince s područja Susedgrada čija je djelatnost očuvanje tradicijske kulture. Tijekom manifestacije članovi društava, udruga i klubova te pojedinci svojim sugrađanima u prigodi su prezentirati dostignuća u prethodnoj godini… U programskoj shemi manifestacije najviše se pažnje posvećivalo mladima, jer nepobitna je činjenica da je od izuzetne važnosti kod mladih razvijati osjećaj za njegovanjem i očuvanjem povijesne i tradicijske kulture. Iz tog razloga djeca i mladi  u susedgradskoj manifestaciji imaju prednost…

SUSEDGRADE JESENI održane su 2005.  na prostoru kod OŠ “Stenjevec” u Stenjevcu.  U manifestaciju su se uključili gotovo svi klubovi, udruge i društva koji djeluju na prostoru Gradske četvrti Podsused-Vrapče i Gradske četvrti Stenjevec –  nekadašnje općine Susedgrad. U realizaciji trodnevnog kulturno-umjetničkog i zabavnog programa sudjelovalo je 626 osoba razvrstanih u 59 udruga, društava ili klubova. Pored njih, posjetiteljima se predstavilo ukupno 12 slikara te pjesnika-amatera koji djeluju na prostoru Gradskih četvrti Podsused-Vrapče i Stenjevec. Za tu prigodu oni su u predvorju OŠ „Stenjevec“ izložili svoja najdraža likovna i pjesnička djela. Manifestacija je 2005. godine trajala tri /3/ dana te je imala kulturno-zabavna i sportski kakakter.  

rad s mladima

Program “RADIONICE ZA DJECU I MLADE”, pod nazivom “zzRadionice”, kao program izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih, provodio se na prostoru Zagreb-zapad od 2010. do 2021. godine. Ciljevi provođenja programa bili su prevencija nasilja kod djece i mladih, revitalizacija temeljnih vrijednosti društvene zajednice te razvijanje osjećaja kod mladih za potrebom očuvanja hrvatske tradicijske kulture. Ciljevi su se ostvarivali kroz održavanje radionica organiziranih u skladu s interesima i sposobnostima korisnika te organiziranjem zajedničkih aktivnosti korisnika edukativno-zabavnog sadržaja. Kroz održavanje radionica korisnici programa su pod stručnim vodstvom profesora i pedagoga usvajali nova znanja i vještine (sviranje, plesanje, govorništvo i gluma i dr).

GLAZBENO PLESNE VEČERI

Program GLAZBENO-PLESNE VEČERI (pod nazivom “Plesnjak Plus”) održavao se prve subote u mjesecu uz potporu Grada Zagreba, u prostoru lokalne i mjesne samouprave… Cilj  programa bio je omogućiti sugrađanima svih generacija druženje, a djeci i mladima (polaznicima “potepuhovih radionica”) da široj javnosti pokažu što su naučili kroz besplatan program “Radionice za djecu i mlade”. Također, cilj Plesnjaka Plus bio je omogućiti sugrađanima da u glazbenim stankama pokažu posjetiteljima svoje skrivene vještine, kao što su: pjevanje i/ili sviranje nekog instrumenta uz pratnju benda, pričanje viceva, recitiranje nekih svojih potajno pisanih pjesama, organiziranje društvenih igara i slično.

Ako je u vrijeme održavanja Plesnjaka (koji dan prije ili kasnije) padao neki od narodnih običaja – isti su uprizorili mladi kao glazbeno-scenski prikaz…

organizacija manifestacija

“POTEPUHI IZ ZAGREBA” – Udruga za izučavanje i promoviranje narodnih običaja i glazbe (UIPNOG) osnovana je krajem 2002., a u Registar Udruga u RH upisana je 10. prosinca 2002. godine. Jedna od djelatnosti Udruge organiziranje je manifestacija i drugih vrsta događanja kojima se promovira hrvatska tradicijska kultura, a posebno narodni običaji i pripadajuća glazba. U tom području djelovanja UIPNOG je inicirao te osmislio manifestaciju – danas tradicionalne “Susedgradske jeseni” koje su najveće i jedino takvo događanje na području Zagreb-zapad.

Osim toga, UIPNOG je organizirao manifestacije i slična događanja i izvan prostora svoga djelovanja sa ciljem da zajedno sa lokalnom samoupravom ukaže domaćim (srodnim) društvima i udrugama na moguće načine djelovanja u zajednici…

RADIONICE ZA DJECU I MLADE 

Radionice, pod radnim nazivom “zzRadionice” održavale su se od 2010. do 2021, godine uz potporu Grada Zagreba.  Ciljevi provođenja zzRadionica bili su prevencija nasilja kod djece i mladih, revitalizacija temeljnih vrijednosti društvene zajednice te razvijanje osjećaja kod mladih za potrebom očuvanja hrvatske tradicijske kulture.

KONTAKT

  • potepuhi.udruga@gmail.comlogo Potepuhi_zalazak sunca
GRAD ZAGREB